Психолог радить

Психолог радить.

Подолання страхів та фобій

у кожної людини в житті настає момент, коли вона чогось боїться. За законом природи нам страшно робити щось нове, особливо те, що раніше ніколи не робили. Виробляється більша кількість адреналіну, а серце починає битися все частіше. Так організм показує нам, що його тіло може перебувати в небезпеці. Як правило, таке відбувається, якщо ми пізнаємо щось непізнане або ще раз переживаємо ті події коли нам було страшно.

Відчувати страх так само природно, як дихати. Страх обгрунтований, коли людині загрожує небезпека. Але іноді він трансформується в так звані фобії, коли людині, начебто, нічого не загрожує, але він відчуває сильний душевний дискомфорт. Фобія – це рефлекторний страх перед відсутньою, хоча і можливої, небезпекою; це страх, який, звичайно ж, має причину і продиктований попереднім досвідом. “Людина, що постраждала у корабельній аварії боїться і тихої води” – ці слова Овідія гранично точно і коротко описують психологічний механізм появи фобій.

Страх – джерело життя, тому відчуттів страху, які іноді до нас навідуються, не треба боятися, вони природні. Людина, як ніяка інша істота, може стримувати свої інстинктивні пориви; наш розум може успішно боротися з розгулом страху. Треба тільки розібратися в собі.

Як подолати страх

Є два варіанти поведінки зі страхами: 1-й – відступити перед ним, 2-й – побороти страх. Коли, відчувши страх, ми діємо за першим варіантом наш «багаж страхів» весь час поповнюється, що свого часу знижує самооцінку, яка безпосередньо впливає на впевненість у собі і заважає роботі і життю в цілому. Застосовуючи другий принцип ми відкидаємо ті страхи, які заважають досягненню нашої мети вбік і досягаємо успіху. У цьому випадку людина отримує набагато більше задоволення від виконаної роботи та гордості за себе, ніж було витрачено сил на подолання певного страху.

Як побороти нашого злісного ворога, який дуже часто заважає нам:

1) Будьте впевнені, що у вас все вийде;

2) Відчувши страх, не концентруйтеся на ньому, інакше він ще більше посилиться. Краще спрямуйте свій погляд на вирішення даної проблеми;

3) Якщо страх дуже сильний подумки «проженіть» ситуацію, як ви його долаєте(уявіть собі, як ви справляєтеся з ним, і що при цьому відчуваєте себе спокійно і легко: проїжджаєте певну ділянку дороги, стрибаєте з парашутом, виступаєте перед аудиторією…);

4) Напишіть на папері те, чого ви боїтеся і спаліть або порвіть аркуш і викиньте його(при використанні даної методики буде легше зробити те, чого ви боїтеся);

5) Подумайте: що найстрашніше може статися, якщо я це зроблю? А якщо ні-що мене чекає? Може насправді, не такий страшний вовк, як його малюють?

6) Зробіть те, що вам страшно один раз, щоб надалі почувати себе більш впевнено.

Пам’ятайте, що страхи властиві всім, тільки одні люди йдуть їм на зустріч і перемагають їх, а інші – весь час тікають, а страхи весь час їх переслідують. Тому що від страху втекти неможливо, так як він створюється і живе тільки в нашій уяві. До якого типу людей ставитеся ви? Сподіваємося, що наведені вище поради допоможуть вам знайдети в собі сили, щобподолати страхи і забути про них раз і назавжди.

Фобії та їх ознаки

У нашому насиченому подіями, людьми, предметами житті з'явилося безліч нових видів страху, від яких часто буває важко позбутися — так народжується всім відомий стан, названий фобією. Сьогодні фобії — досить поширене явище. Люди можуть боятися всього: павуків, висоти, замкнутого простору, смерті і навіть є такий вид фобії як «фобофобія» — боязнь придбати якусь фобію.

Основною ознакою фобії є уникнення ситуації, в якій зазвичай з'являється відчуття страху або паніки. Ці почуття легко впізнаються за такими ознаками:

· Прискорене серцебиття,

· Почуття млявості, заціпеніння,

· Спазми в горлі, задуха,

· Передчуття непритомності,

· Холодний піт,

· Блювота або розлад шлунка,

· Тіло перестає слухатися,

· Почуття того, що сходиш з розуму.

Наявність чотирьох з цих ознак передбачає наявність фобії.

Як побороти страх?

Сьогодні психотерапевтами розроблено досить методик, які здатні подолати будь-який вид настільки неприємного відчуття як страх. Якщо вами оволодіває страх до чого-небудь, неважливо — до літака, до заміжжя, до переїзду — не обов'язково відразу бігти до психолога. Можливо, ви й самі зможете впоратися зі ситуацією, що склалася.

Можна уявити собі свій страх у формі чогось, що можна легко зруйнувати, знищити або того, що саме здатне зникнути (наприклад, хмарки, які випаровуються).

Кiлькiсть переглядiв: 28